Oldal kiválasztása

Az utóbbi időben sajnos egyre kevesebben használnak epret a süteményeikben. Mivel zsinórban 3 nap is csináltam magamnak epres smoothiet, egy vasárnap reggel megszületett ez az epres sajttorta muffin. Világos textúrája és az eper karakteressége színt visz a szürke hétköznapokba. Ja, és meglepetésnek van egy sajttorta a közepén. 🙂

Őszintén hiszem, hogy minden muffinnak lennie kéne a közepében sajttortás tölteléknek.

Kezdjük is a muffin tésztával. A krémes vaj és a cukor adnak a muffinoknak egy lágy, tortaszerű textúrát. Gyakorlatilag epret fogunk enni egy krémes süteménnyel reggelire. Ez az amit igazán imádok ebben a receptben.

A tojások szolgáltatják a tészta teltségét. A joghurt szolgáltatja a muffinok nedvességét. Én natúr joghurtot szoktam használni, de egy vaníliás vagy epres joghurt is tökéletesen illik a süteménybe. Mi az amitől még nedvesebb lesz a tésztánk? Az eper levétől. Az eprek annyi levet eresztenek, hogy a tejet teljesen ki lehet hagyni a tésztából. Általában a tejet a tészta lazítására használjuk, de ebben az esetben ezt ki kell hagynunk. Mindenesetre az eper annyi levet ereszt, hogy ha még tejet is adnánk hozzá teljesen szétesne a tésztánk.

epres-sajttorta-muffin

Mi a következő? A sajttorta krém. Egyszerűen ellenállhatatlanul finom és mindössze 4 összetevő kell hozzá. Fontos! A tojássárgáját ki ne felejtsük! A tojássárgájától lesz könnyed a tésztánk. Enélkül csak krémsajttal töltött muffinunk lenne, ami szintén finom, de egy sajttortakrém ízletesebb.

Szépen rétegezni fogjuk a tésztát és a krémet. Egy réteg tészta, egy réteg krém és ismét egy réteg tészta. Nem gond ha a tetején vagy az oldalán kilátszódik a krém.

epres-sajttorta-muffin

És végezetül? A tészta morzsa díszítés. A morzsa elkészítése egyszerű: barna cukor, liszt, fahéj és hideg vaj amit szépen hozzászeletelünk a többi alapanyaghoz. Sütés előtt szórjuk őket a tészták tetejére.

Az egyik legfontosabb tanács: finoman nyomkodjuk bele a morzsát a tésztába, hogy beleragadjon, így sütés közben amikor emelkedik a tészta, nem fog lehullani az ízletes díszítésünk.

Mint ahogy a legtöbb muffin receptnél, 5 percig sütjük a muffint magas hőmérsékleten és a maradék időben közepes hőmérsékleten sütjük tovább. A kezdő sütögetőknek elárulom, hogy ezt miért kell így csinálni. A magas hőmérséklet hatására gyorsan feljön a tészta és a maradék sütési időben pedig a belseje is átsül.

epres-sajttorta-muffin

Ne felejtsük el amit már az elején is mondtam. Simán megér egy ismétlést: Gyakorlatilag epret fogunk enni egy krémes süteménnyel reggelire.

Úgy tűnik mintha sok hozzávalóra lenne szükség, de valójában sok az ismétlés a receptben, ami megtévesztő lehet. Hajrá! 🙂

Forrás: Sally’s Baking Addiction

Recept nyomtatása
Epres sajttorta muffin
Epres sajttorta muffin
Szavazatok: 3
Értékelés: 5
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 25 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Díszítés hozzávalók:
Tészta hozzávalók:
Töltelék hozzávalók:
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 25 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Díszítés hozzávalók:
Tészta hozzávalók:
Töltelék hozzávalók:
Epres sajttorta muffin
Szavazatok: 3
Értékelés: 5
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Elkészítés
Előkészületek:
  1. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra és a két darab 12 lyukú muffinsütőt töltsük meg muffin papírokkal, azután tegyük félre őket.
Díszítés elkészítése:
  1. Egy kis tálba szórjuk bele a barnacukrot, a lisztet és a fahéjat. Szeleteljük kis darabokra a vajat, helyezzük a tálba és keverjük a masszát addig amíg morzsa állaga nem lesz.
Töltelék elkészítése:
  1. Vegyünk elő egy közepes méretű tálat. A krémsajtot botmixerrel kezdjük el keverni közepes fokozaton, amíg krémes állaga nem lesz. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a vanília kivonatot és a kristálycukrot és dolgozzuk el egyenletesen.
Tészta elkészítése:
  1. Vegyünk egy közepes méretű tálat és botmixerrel magas fordulaton nagyjából 1 percig keverjük, amíg krémes állaga nem lesz. Adjuk hozzá a kristálycukrot és a barna cukrot és nagyjából két percig keverjük tovább. Figyelmesen keverjük el a tál szélén lerakódó masszát is. A tojásokat, a joghurtot és a vanília kivonatot is adjuk a masszához, közepes fordulaton keverjük úgy 1 percig, aztán kapcsoljuk fel a mixert magasabb fordulatra és addig keverjük amíg homogén állaga nem lesz.
  2. Egy nagyobb tálban keverjük el a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Az előző tálból szépen kezdjük el adagolni a masszát és egyenletesen keverjük el. Tegyük bele a tálba a felszeletelt epreket és egy fakanállal óvatosan keverjük el. Ne ijedjünk meg ha levet eresztenek - szép kis rózsaszín foltok lesznek a tésztában, de sütés után nagyon jól fog kinézni. 🙂
  3. Kanalazzunk a tésztából egy evőkanálnyit a sütőformába. Rétegezzünk egy evőkanálnyi krémet a tészta tetejére, majd ezután egy újabb kanál tésztát helyezzünk a formába. Igen, teljesen a tetejéig meg kell tölteni a formákat. Végezzük el a többi formával is és a végén szórjunk rá a díszítést és finoman nyomkodjuk bele a tésztába, hogy beleragadjon.
  4. A muffinokat 220 °C-on süssük 5 percig, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet 180 °C-ra és nagyjából 18 percig süssük. Sütés közben végezzünk szúrópróbákat. A muffinok teljes sütési ideje maximum 23-24 perc. Miután kivettük a sütőből pihentessük 10 percig. A süti állaga kicsit nedves lehet a sajttorta töltelék miatt. Az elkészült muffinok dobozban tárolva, nagyjából 5 napig fogyaszthatóak.
Megjegyzés

Kipróbáltad ezt a receptet?

Töltsd fel Instagramra a sütidet, jelöld meg a @sutiklubot és tegyél egy #epressajttortamuffin taget a képed alá, hogy más klubtagok is lássák.

Megosztás
  • 15
    Megosztás