Oldal kiválasztása

Könnyű citromos muffin áfonyával töltve, a tetején lágy citromos mascarponés  krémmel. Tökéletes választás a nyári, tavaszi időszakra is, vagy a hidegebb időszakokban egy kis melegséget teremthetünk konyhánkban ezzel a süteménnyel.

Ha bármikor is feszélyezve érezted magad amikor elkezdtél muffint készíteni, megígérhetem, ezt nem fogod megbánni! Sokkal jobb érzés a saját készítésű süteményünket elfogyasztani, mint a boltban készen vásároltat.

citromkrémes muffin

Ezek a muffinok citromos ízesítésű krémmel vannak díszítve, de másmilyennel is elkészíthető.

Elkészítéséhez első körben búzafinomlisztre, sütőporra és sóra van szükség. A liszt mennyiségére figyeljünk, ne használjunk túl sokat, hogy könnyebb szerkezetű maradjon desszertünk.

Amikre figyeljünk a sütés során:

  • Vaj és cukor: egyenletesen keverjük el a vajat és a cukrot, kb 4-5 percen keresztül, amíg homogén állagú nem lesz.
  • Citrom facsart leve és a héja: ez a muffinunk lelke.
  • Citromlé: ezzel kiemelhetjük a citrusos ízt a tésztában.
  • Natúr joghurt: a lágy textúrájú tészta elengedhetetlen hozzávalója.
  • Vanília kivonat: felerősíti az ízek intenzitását

citromkrémes muffin

Természetesen a legjobb ha friss gyümölcsöt használunk, de ha az idénygyümölcsök híján fagyasztott áll csak rendelkezésünkre, figyeljünk oda, hogy a gyümölcsök leve ne kerüljön bele a masszába, ezzel szétáztatva a tésztát.

A citromkrém alapeleme a mascarpone krémsajt, amelyhez vajat, porcukrot és citromlevet keverünk. A legjobb eredmény elérése érdekében magasabb zsírtartalmú krémsajtot használjunk, hogy az könnyebben formázható legyen, megdermedjen.

Tapasztalataim alapján a citromlé jobban beválik a krém elkészítésénél, mint a citrom saját leve. Nagyjából egy teáskanál citromlére és a facsart citrom levéből pedig két evőkanálra van szükség, hogy könnyebben formázható legyen a krém.

Mielőtt a tésztába raknánk az áfonyákat, forgassuk azokat lisztbe, hogy ne eresszék ki levüket.

Forrás: livewellbakeoften.com

 

Recept nyomtatása
Citromkrémes áfonyás muffin
Citromkrémes áfonyás muffin
Szavazatok: 2
Értékelés: 5
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Előkészítés 45 perc
Sütés/főzés 20 perc
Pihentetés 20 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Tészta hozzávalók:
Citromkrém hozzávalók
Előkészítés 45 perc
Sütés/főzés 20 perc
Pihentetés 20 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Tészta hozzávalók:
Citromkrém hozzávalók
Citromkrémes áfonyás muffin
Szavazatok: 2
Értékelés: 5
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Elkészítés
Tészta elkészítése:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A sütéshez a legideálisabb, ha kettő 12 darabos vagy egy 24 darabos muffinsütőt használunk. Helyezzük bele a muffinpapírokat, majd rakjuk félre.
  2. Egy közepes nagyságú keverőtálba öntsük bele a kimért lisztet, sütőport és a sót.
  3. Egy másik tálban habverővel keverjük össze az olvasztott vajat a kristálycukorral, amíg homogén, lágy állagú nem lesz (4-5 perc). Ezután keverjük a masszába a tojásokat és a vanília kivonatot. Majd adjuk a citromlevet és a facsart citrom levét. Alaposan keverjük el az összes hozzávalót, amíg egyenletessé nem válik. Ne ijedjünk meg, ha nehezebb keverni a masszát, be fog sűrűsödni. Ha nagyon elakadunk, váltsunk kézi habverőre és azzal keverjük tovább.
  4. Keverjük bele a lisztes tálba a natúr joghurtot három lépésben, mindegyik után dolgozzuk el. Következő lépésként spatulával vagy kanállal forgassuk bele vajas masszát.
  5. Rakjuk bele a lisztbe forgatott áfonyát, majd óvatosan oszlassuk el a tésztában.
  6. Egyformán porciózzuk a tésztát a muffinpapírokba, háromnegyedig töltve azokat. 180 °C-on süssük 17-22 percig. Végezzük szúrópróbát a muffinokon, fogpiszkálót vagy hústűt szúrva a közepébe. Ha nem ragad rá semmi, akkor vegyük ki a sütőből és rakjuk be a következő adagot.
  7. Óvatosan szedjük ki a muffinokat a sütőformából, hogy ne nyomjuk össze azokat, majd rakjuk félre hűlni.
Citromkrém elkészítése:
  1. Egy keverőedénybe kanalazzük át a mascarponét, majd habverővel keverjük fel azt amíg sima nem lesz. Adjuk hozzá a vajat és nagyjából 0,5-1 percig keverjük, amíg egységessé nem válik a krémsajttal. Ezután a porcukor és a citromlé következik, majd az összes hozzávalót habverővel keverjük, amíg teljesen egyenletes nem lesz. A keverőtál oldaláról is szedjük le a fennmaradt krémet, hogy semmi se vesszen kárba.
  2. Helyezzük a habzsákba a krémet és spirál alakban nyomjuk a kihűlt muffinok tetejére. Ezután már csak a tálalás és a mennyei muffinok elfogyasztása maradt hátra. 🙂
  3. A muffinok 2-3 napig fogyaszthatóak.
Megjegyzés

Kipróbáltad ezt a receptet?

Töltsd fel Instagramra a sütidet, jelöld meg a @sutiklubot és tegyél egy #citromkrémesáfonyásmuffin taget a képed alá, hogy más klubtagok is lássák.

Megosztás
  • 23
    Megosztás